BROOKLINE HEAD START

Brookline Head Start

BEFORE /  AFTER

Approximately 4,000 SF of the basement of a high-rise family housing development was renovated for use as a child care center. A Head Start program and an Early Intervention program share the space. The challenge was to design an educational space for young children while working within the constraints of Office of Children regulations, current building codes, a limited budget, and a maze of existing mechanical systems. Existing services were relocated to the center structural bay and along the exterior concrete walls to free up the interior space for open classrooms. Light fixtures designed to simulate windows were located at children's eye level. Other lighting was introduced to provide a variety of illumination options. Flooring materials were selected to accommodate various activities. Colors were selected to reinforce the spatial design and enliven the space.